Regulatorisk
Pressmeddelande
10 feb 2016, 7:02 CET

Kvartalsresultaten påverkades av produktionsproblem

VD Per Lindberg kommenterar utvecklingen under fjärde kvartalet 2015:

”Trots det starka helårsresultatet, är det isolerade resultatet för fjärde kvartalet en besvikelse. Vi har haft ett tufft kvartal. Vi har förlorat volymer och drabbats av extrakostnader, men flera av våra produktionsenheter har satt nya produktionsrekord och vi har växt i enlighet med våra mål för affärsområdet Consumer Board. Affärsläget är tillfredsställande med stabil efterfrågan och stabila priser, och det lägre resultatet för fjärde kvartalet beror bara på interna faktorer.”

RESULTATET

Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till MSEK 320, belastat av cirka MSEK 245 i oplanerade extrakostnader. Extrakostnaderna tillkom i samband med ombyggnader och högre kostnader än beräknat för underhåll i våra bruk. Vi har haft tekniska problem som tagit längre tid än planerat att ordna upp, vilket i sin tur lett till högre kostnader än beräknat och förlorade volymer. Dessutom hade vi en översvämning i Beetham. De totala extrakostnaderna för ombyggnader och åtföljande volymförluster uppgick till MSEK 150, och kostnadsökningen på grund av underhåll uppgick till ytterligare MSEK 95. Vi är inte alls nöjda med fjärde kvartalets resultat och vi måste dra lärdomar av det. Till följd av det har vi beslutat att senarelägga den planerade sista etappen av utbyggnaden av kartongmaskinen i Frövi, som var planerat för 2016. De redan genomförda ombyggnaderna ska möjliggöra kapacitetsökningen till 525 tusen ton per år under 2018. Det innebär att investeringsnivån för 2016 blir cirka MSEK 1 300, exklusive framtida omstruktureringsprojekt i Gruvön och Skärblacka.

MARKNADSUTSIKTER

Marknaden i stort har varit stabil och vi förväntar oss att detta ska fortsätta med normala efterfrågemönster och små lokala prisvariationer.

För affärsområdet Packaging Paper är marknaderna fortsatt stabila med normala säsongsvariationer under fjärde kvartalet. Som vi förutspådde var marknaden för brunt säckpapper svagare än normalt. Priserna var stabila i lokal valuta jämfört med föregående kvartal, dock med en viss nedgång för brunt säckpapper. Vi har inte kört produktionen med full kapacitet under kvartalet och vi har valt att producera massa i stället för papper i vissa enheter.

Trots produktionsproblemen under kvartalet och efterföljande ansträngda leveranssituationen inom Consumer Board, har affärsområdet lyckats leverera en volymtillväxt på 6 procent jämfört med föregående år.

Affärsområdet Containerboard hade en stark och stabil utveckling. Efterfrågan på fluting var fortsatt stark och priserna ökade. Linersegmentet uppvisade också stabil efterfrågan och stabila priser.

STRATEGI

En viktig del i vår strategi är innovation. Jämfört med 2013 har vi fem gånger så många utvecklingsprojekt, vi har ökat våra investeringar i FoU med 180 procent och fördubblat personalen inom forskning och utveckling. Vi kommer att fortsätta att utöka vår innovationskapacitet under 2016. Vi tror att dessa ansträngningar och projekt kommer att vara avgörande element för att stärka vår produktportfölj ännu mer och därigenom bidra väsentligt till vår lönsamma tillväxt.

Våra innovationsinsatser är inte bara inriktade på bättre och unika material, utan också nya tjänste- och affärsmodeller. Ett exempel är Paccess affärsmodell ”Managed Packaging” som kommer att integreras i Containerboard under 2016. Det betyder att vi till fullo kan utnyttja den affärsmodellen och öka den lösningsbaserade sidan av vår verksamhet. Till följd av det kommer vi också att byta namn på affärsområdet Containerboard till Corrugated Solutions. Andra exempel på nya affärsmodeller är de två kompletta förpackningssystemen från FibreForm Packaging och de tre Axello Zap-systemen som såldes under förra året.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00

Informationen är sådan som BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande kl. 07.02 den 10 februari 2016.