Regulatorisk
Pressmeddelande
4 dec 2015, 12:00 CET

Produktionsstörningar påverkar BillerudKorsnäs resultat för fjärde kvartalet 2015 negativt

BillerudKorsnäs resultat för fjärde kvartalet påverkas negativt av produktionsproblem och ökade underhållskostnader. Hittills under kvartalet har kostnaderna för problemen uppgått till ca MSEK 165.

Under fjärde kvartalets periodiska underhållsstopp har bolaget gjort omfattande ombyggnationer av KM5 i Frövi. Ombyggnationerna syftar till att öka produktionskapaciteten för att stödja affärsområde Consumer Boards volymtillväxt. Vid uppstart efter ombyggnationen har kartongmaskinen drabbats av omfattande oförutsägbara tekniska störningar, vilket inneburit en ojämn produktionsvolym och stora produktionsförluster. Även PM6 i Gruvön har haft vissa mindre tekniska problem under kvartalet som påverkar kvartalets resultat negativt. Vid produktionsenheten i Gävle har kostnaderna för underhållsstoppet som genomfördes under tredje kvartalet även påverkat fjärde kvartalet. Sammantaget medför detta att kostnaderna hittills i kvartalet har ökat med ca MSEK 165 jämfört med ett normalt produktionsläge. Produktionen i Gävle och Gruvön löper nu enligt plan och inga påföljande problem förutses.  Under början på december har KM5 i Frövi producerat bättre och förväntas stabiliseras under återstående del av året.

”Vi brukar inte kommentera mindre produktionsproblem, men de har nu varit av sådan omfattning att de får stor påverkan på kvartalets resultat. Situationen är självklart inte tillfredsställande, men vi gör investeringar för att möta tillväxten på marknaden och vid större ombyggnationer kan inkörningsproblem uppstå. Vi ser inga förändringar av de underliggande drivkrafterna i vår marknad utan ser fortsatt positivt på det långsiktiga marknadsläget och vår strategi för hållbar och lönsam tillväxt ligger fast enligt vad vi kommunicerade under kapitalmarknadsdagen. Dock kommer vi nu under en period framöver att fokusera på att stabilisera främst KM5 i Frövi för att säkra volymtillväxten. Vi står fast vid våra tidigare marknadsutsikter och det enda segment där vi temporärt förväntar oss viss nedgång i efterfrågan och lokala priser är inom säckpappersegmentet. I övrigt i fjärde kvartalet ser vi bara normala säsongsmässiga variationer och sannolikt den temporära ”decembereffekten” som de långa helgerna medför i slutet av året”, säger Per Lindberg, VD och koncernchef.

BillerudKorsnäs publicerar sin bokslutskommuniké för 2015 kl. 07:00 den 10 februari 2016.

För mer information, vänligen kontakta:

Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00
Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00

Informationen är sådan som BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande kl. 12:00 den 4 december 2015.