Pressmeddelande
14 okt 2014, 9:00 CET

BillerudKorsnäs vill minska matsvinnet – går med i SAVE FOOD

BillerudKorsnäs går med i SAVE FOOD, ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn. Med smarta förpackningslösningar ger BillerudKorsnäs ett betydelsefullt bidrag till minskat svinn.

– En viktig del av BillerudKorsnäs utvecklingsarbete för smartare förpackningslösningar handlar om bättre transporter av livsmedel. Därför är det naturligt för oss att vara en del av Save Food, säger Henrik Essén, SVP Kommunikation och Hållbarhet. Save Food, som är ett världsomspännande FN-stött initiativ mot livsmedelsförluster och matsvinn, startades 2011 och har som mål att minska den mängd mat som förloras eller kasseras. Totalt beräknas cirka 1,3 miljarder ton mat gå till spillo varje år, vilket motsvarar 3,3 gigaton i CO2-utsläpp. Det kan jämföras med utsläppen från all vägtrafik i USA under 2010 som då nådde 1,5 gigaton. 

 Stort svinn av frukt och grönt

– Frukt och grönt är det område inom livsmedel som svinnet är som störst. Det gäller både i absoluta tal över det antal ton livsmedel som förstörs, i kapital i form av upparbetade kostnader som går till spillo och i miljöhänseende. Koldioxidavtrycket från odlade varor som transporteras långt för att aldrig konsumeras är mycket högt, säger Lars Broström, Commercial Director på Paccess, ett dotterbolag inom BillerudKorsnäs. Ungefär en fjärdedel av svinnet under långa transporter orsakas dessvärre av svaga förpackningar.

– Ett av problemen är att få aktörer i leveranskedjan tittar på helheten i transporten, man ser bara till sin egen del i leveranskedjan. Ofta används billiga förpackningslösningar som är anpassade för att hålla under den del i transporten som man själv har ansvar för.

SoliQ™-märkta lådor skyddar frukten

Med starkt, nyfiberbaserat förpackningsmaterial och högpresterande lösningar kan BillerudKorsnäs bidra till minskat svinn. Som ett exempel har BillerudKorsnäs utvecklat den SoliQ-märkta wellådan, som klarar de svåra och interkontinentala transporterna av frukt och grönt. SoliQanvänds bland annat vid transporter av druvor och citrusfrukter från Sydafrika till Europa. Fördelarna med SoliQär tydliga över hela värdekedjan – för förpackningstillverkaren, odlaren och hela vägen till konsumenten. Med SoliQhar det förpackningsrelaterade svinnet gått ned radikalt. Det har lett till stora kostnadsbesparingar, minskad manuell hantering under leveranskedjan, samtidigt som leverantörens varumärke stärks, framför allt hos importörerna.

– Förutom hållbarheten är det viktigt att ha koll på temperatur och luftfuktighet när man utvecklar förpackningarna. För höga temperaturer och kondens är vanliga orsaker till att frukt och grönt förstörs under transporten, säger Lars Broström.

Fakta Paccess

Paccess ingår i BillerudKorsnäs-koncernen och har huvudkontor i Portland, Oregon och regionala kontor i Europa och Asien.
Paccess utvecklar och levererar globala förpackningslösningar som ökar varumärkens kvalitet och sänker kostnader i distributionskedjan.

Läs mer om Save Food på hemsidan http://www.save-food.org/

För mer information, var vänlig kontakta:

Henrik Essén, SVP Kommunkation och hållbarhet +46730573801

henrik.essen@billerudkorsnas.com

Lars Broström, Commercial Director, Paccess. +46763141001

lars.brostrom@paccesspackaging.com