Regulatorisk
Pressmeddelande
30 okt 2013, 7:02 CET

På väg att nå synergimålen i snabbare takt än planerat

VD Per Lindberg kommenterar utvecklingen under tredje kvartalet 2013:

“Resultatet för det tredje kvartalet är stabilt. Vårt justerade rörelseresultat uppgick till MSEK 331, vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 7 procent. Det anser vi är tillfredsställande med tanke på den negativa inverkan som de planerade underhållsstoppen haft.

Kvartalet har varit mycket händelserikt i våra produktionsenheter med två planerade underhållsstopp i Karlsborg och Skärblacka. Efter en viss försening i Skärblacka i samband med en större ombyggnad är nu samtliga maskiner i drift och fungerar som det var tänkt. 

Under kvartalet har vi överenskommit med alla större kunder om nya långsiktiga kontrakt för vätskekartong, vilket kommer att bidra till en stabil efterfråga på lång sikt. Generellt sett står dock den europeiska marknaden och stampar, utan tydliga tecken på förbättring. Vi anstränger oss därför ytterligare för att öka försäljningen utanför Europa på marknader med större efterfrågan och vi omfördelar resurser från Europa till dessa områden.

Styrelsen har godkänt en investering om cirka MSEK 220 i en av kartongmaskinerna i Gävle. Syftet med investeringen är att öka maskinkapaciteten med omkring 10 procent för att stödja tillväxten inom den attraktiva vätskekartongmarknaden. Satsningen ska även bidra till ökad kostnadseffektivitet och produktkvalitet och ombyggnaden ska ske under det planerade underhållsstoppet nästa år.

Under kvartalet har vi förvärvat återstående 70 procent av aktier i PACCESS Packaging LLC i USA. Förvärvet stärker BillerudKorsnäs position för att erbjuda smartare förpackningslösningar till varumärkesägare och är ett ytterligare steg för att utmana konventionella förpackningar.

Integrationsarbetet fortskrider oavbrutet och jag är glad att vi nu har realiserat synergier som motsvarar en årstakt på cirka MSEK 300. Synergimålet förväntas vara uppnått under 2014, cirka ett år före den ursprungliga planen.

Avslutningsvis vill jag påminna om kapitalmarknadsdagen i Stockholm den 14 november 2013. Jag hoppas träffa många av er där.”

För ytterligare information, kontakta gärna:
Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 (0)8 553 335 00
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, +46 (0)8 553 335 00
Sophie Arnius, Investor Relations & Financial Media Director, +46 (0)70 590 80 72

Informationen är sådan som BillerudKorsnäs Aktiebolag (publ) ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande kl. 07.02 den 30 oktober 2013.