Regulatorisk
Pressmeddelande
1 feb 2012, 8:40 CET

Billerud förvärvar UPM-Kymmenes förpackningspappersverksamhet

Billerud Finland Oy, ett helägt dotterbolag till Billerud AB, har träffat avtal med UPM-Kymmene (UPM) om att förvärva UPMs förpackningspappers-verksamhet i Jakobstad och Tervasaari med en försäljning 2011 om cirka MEUR 220 (SEK 2 miljarder). Köpeskillingen uppgår till MEUR 130 (cirka SEK 1,2 miljarder). Affären minskar kraftigt Billeruds massaexponering samt stärker erbjudandet inom förpackningpappersområdet. Vidare reduceras även valutaexponeringen.

”Vi ser en betydande potential för den förvärvade verksamheten nu när den kommer in i en miljö som fokuserar på förpackningspapper. Förvärvet ger oss en stark plattform för att fortsätta utveckla vårt erbjudande inom smartare förpackningslösningar. Dessutom minskar vi vår massaexponering väsentligt och inför en betydligt större kostnadsbas i Euro, vilket vi ser som positivt”, säger Per Lindberg, VD och koncernchef i Billerud.

Affären innebär att Billerud tar över en pappersmaskin i Jakobstad och en pappersmaskin i Tervasaari, båda i Finland. Båda maskinerna tillhör de största och mest effektiva i sitt slag i Europa och bedöms som välinvesterade och väl underhållna. Tillverkade produkter är olika förpackningspapper (säck/kraftpapper) med breda användningsområden inom livsmedel, detaljhandel, byggindustri och övrig industri. Årlig produktionskapacitet uppgår till cirka 300 000 ton. Verksamheten har omkring 185 anställda. Övrig verksamhet på dessa bruk kvarstår i UPMs ägo.

De årliga nettosynergierna förväntas uppgå till cirka MSEK 30 med full effekt från slutet av 2013. Synergierna kommer att uppnås framför allt som en följd av en ökad flexibilitet i Billerud-koncernens produktionsstruktur. Engångs-kostnader för separation av den förvärvade verksamheten från UPM uppskattas till cirka MSEK 22 under 2012.

Under 2011 uppgick försäljningen i den förvärvade verksamheten till cirka MEUR 220 (SEK 2 miljarder) och rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) till cirka MEUR 18 (MSEK 165) (proforma).

Transaktionen bedöms redan direkt efter övertagandet ha en positiv påverkan på Billeruds kassaflöde. Med fullt genomförda synergier bedöms vinsten per aktie att öka med cirka SEK 1,20.

Långsiktiga kommersiella avtal har upprättats mellan parterna där UPM bland annat ska leverera insatsvaror såsom massa, ånga och elektricitet till Billerud. Det ingångna massaavtalet är till marknadspris. Transaktionen innebär att Billerud kommer att köpa en årlig massavolym som motsvarar cirka 85 procent av Billeruds nuvarande massaförsäljningsvolym. Således kommer exponeringen mot massamarknaden att minska väsentligt och försäljningen av avsalumassa kommer därmed inte redovisas separat efter genomfört förvärv.

Affären förutsätter godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.

Affären kommer att finansieras med både likvida medel och genom upptagande av lån inom existerande kreditramar. Förvärvets påverkan på Billeruds nettoskuldsättningsgrad blir +24 procentenheter varför nettoskuldsättningsgraden fortsatt bedöms ligga under koncernens finansiella mål, allt annat lika. I det fall förvärvet inte skulle fullföljas har Billerud utfäst sig att till UPM utge en engångsersättning om MEUR 5.

Macquarie Capital har varit finansiell rådgivare och Cederquist legal rådgivare till Billerud i transaktionen.

Press- och analytikerkonferens idag kl 10.00 (CET)
Per Lindberg, VD och koncernchef, och Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, kommer den 1 februari kl 10.00 att presentera bokslutskommunikén för 2011 samt förvärvet vid en press- och analytikerkonferens.

Plats: Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A, Stockholm.
Press- och analytikerkonferensen kan även följas direkt via Billeruds hemsida www.billerud.se alternativt per telefon. Telefonnummer till konferensen:

Från Sverige:                   +46 (0)8 505 598 53
Från Storbritannien:          +44 (0)203 043 24 36
Från USA:                       +1 866 458 40 87

Presentationsmaterial kommer att finnas tillgänglig på Billeruds hemsida innan konferensen startar.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Per Lindberg, VD och koncernchef, 08-553 335 01, 070-248 15 17
Susanne Lithander, Ekonomi- och finansdirektör, 08-553 335 07, 073-037 08 74

Informationen är sådan som Billerud AB ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande kl. 08.40 den 1 februari 2012. Detta pressmeddelande har offentliggjorts på svenska, engelska och finska. Vid en eventuell avvikelse mellan språkversionerna ska den svenskspråkiga versionen äga företräde.