Regulatorisk
Pressmeddelande
19 apr 2011, 9:00 CET

SoliQ, ett unikt servicekoncept för den globala leveranskedjan för frukt och grönt

Billerud Fresh Services lanserar nu SoliQ™, ett unikt servicekoncept som är inriktat på att optimera den globala leveranskedjan för frukt och grönt, från producenterna till butikerna. SoliQ har utvecklats för att avsevärt minska förlusterna i samband med undermåliga förpackningar under transport samt för att bidra till ökad effektivitet och minskad miljöpåverkan.

SoliQ™ är ett optimerat wellpappförpackningskoncept som har utvecklats av Billerud Box Lab och som är ett direkt resultat av att Billerud arbetar nära värdekedjan för frukt och grönt.

Men det är bara en del av SoliQ-konceptet. Sensorer används för att följa färskvarorna hela vägen från fruktexportörerna till butikerna i Europa, med syftet att säkerställa kvaliteten och se till att alla eventuella problem upptäcks omedelbart. Dessutom samarbetar Billerud Fresh Services med specialister på kontrollerade och modifierade miljöer för att öka färskvarornas hållbarhet.

SoliQ kommer att tillhandahållas av Fresh Box Alliance – ett globalt nätverk av tillverkare av wellpappförpackningar från världens största exportländer inom frukt och grönt. Alliansen är ett resultat av Billerud Fresh Services initiativ och medlemmarna förbinder sig att följa strikta kvalitetsstandarder vid tillverkning av SoliQ-märkta wellpapplådor.

I och med lanseringen av SoliQ tar Billerud Fresh Services ett stort kliv framåt för att stärka och öka kvaliteten inom leveranskedjorna för färskvaror. Genom att sätta en standard för effektivitet inom leveranskedjan och minimera det förpackningsrelaterade svinnet kan marginalerna förbättras betydligt inom färskvarusektorn, samtidigt som man också gör stora miljövinster.

”Den europeiska marknaden för frukt och grönt har värderats till 100 miljarder euro. Omkring tio procent av alla färskvaror når aldrig konsumenterna. En betydande del av detta onödiga och kostsamma svinn orsakas direkt och indirekt av undermåliga förpackningar. Med SoliQ-konceptet tar vi flera stora steg mot att lösa det problemet”, säger Tobias Bergarp, vd för Billerud Fresh Services.

Lanseringen av SoliQ-konceptet innebär också att Billerud Fresh Services stärker marknadspositionen för wellpappförpackningar jämfört med andra förpackningsalternativ som återanvändbara plastlådor (Returnable Plastic Crates, RPC).

www.freshservices.com

Om Billerud Fresh Services

Billerud Fresh Services AB är ett dotterbolag till Billerud AB.

Billerud Fresh Services strävar efter att väsentligt minska svinnet inom distributionskedjan för färskvaror och bidra till ökad lönsamhet för våra kunder.

Målet är att skapa ett mervärde för intressenterna samtidigt som vi minskar miljöpåverkan.

Billerud Fresh Services fokuserar på värdet av förpackningsprestandan som avgörande för minskat svinn och ökad vinst genom hela värdekedjan.