Regulatorisk
Pressmeddelande
21 jul 2011, 10:30 CET

Delårsrapport Januari-juni 2011

Avlämnad för offentliggörande den 21 juli 2011 kl. 10.30

(Tabell återfinns i bifogad pdf)

Januari-juni 2011 jämfört med samma period 2010

  • Nettoomsättningen uppgick till MSEK 4 930 (4 298), en ökning med 15 procent.
  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 607 (435), motsvarade en marginal på 12 procent (10).
  • Periodens resultat uppgick till MSEK 429 (290).
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 4,16 (2,82).
  • Årsstämman 2011 beslutade i enlighet med styrelsens förslag att lämna en utdelning på SEK 3,50 (0,50) per aktie för 2010.

April-juni 2011 jämfört med januari-mars 2011

  • Nettoomsättningen uppgick till MSEK 2 383 (2 547).
  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 275 (332). Minskningen motsvarar de extra kostnader som tillkommit under andra kvartalet till följd av att ett periodiskt underhållsstopp vid Skärblacka bruk genomförts.
  • Orderläget var fortsatt gott om än på en lägre och mer normal nivå.
  • De för kvartalet aviserade prisökningarna för förpackningspapper resulterade i ökade priser i lokal valuta med i snitt drygt 3 procent jämfört med första kvartalet.

Utsikter för helåret 2011

  • Orderläget är vid början av tredje kvartalet fortsatt gott och på normalnivåer.
  • Ytterligare prisökningar har inte aviserats.
  • Fortsatt stabil utveckling förväntas under tredje kvartalet.
  • Oron på finansmarknaden och dess inverkan på konjunkturförloppet gör att utvecklingen känns något osäkrare för perioden därefter.

Kommentar av Billeruds VD Per Lindberg:

Ännu ett starkt kvartal

”Billeruds resultat är fortsatt starkt. Vi har en rörelsemarginal på 12 procent, ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 20 procent av omsättningen och en avkastning på eget kapital om 19 procent. Minskningen i rörelseresultatet om MSEK 57 jämfört med det första kvartalet motsvarar i stort kostnaderna för det periodiska underhållsstopp i Skärblacka som genomfördes under andra kvartalet. Det underliggande resultatet för det andra kvartalet blev alltså lika starkt som under föregående kvartal. Marknadsläget var fortsatt gott med god balans på marknaderna. De mycket starka orderböckerna och sålda volymerna under första kvartalet har under andra kvartalet dock kommit ner på mer normala nivåer. Aviserade prisökningar i första kvartalet har gett effekt och de genomförda prisökningarna har kompenserat för ökade kostnader och den starkare kronan.

Arbetet med att stärka Billeruds kompetens och kunnande om slutkundernas behov av förpackningar och förpackningslösningar fortsätter. Vi har under andra kvartalet antagit 10 nya unga trainees till vårt traineeprogram som startade förra året. De börjar sin utbildning till hösten tillsammans med ett antal internt rekryterade förmågor. Vår vidareutveckling av produkten FibreForm® har lett till ett antal nya kundkontakter som vi arbetar tillsammans med för att ta fram nya förpackningslösningar.

Billerud stärker sin position inom förpackningsindustrin genom att investera i en minoritetsposition i PACCESS Packaging, ett USA baserat företag med flera verksamheter på den asiatiska marknaden. Genom denna investering tar Billerud ytterligare ett steg till att bli ett ännu mer kund- och lösningsorienterat företag. Vi ser att förpackningsoptimering med avseende på funktion, material, design och hållbarhet blir allt viktigare för varumärkesägare. Med Billeruds expertis inom förnybara material och med PACCESS Packagings etablerade kundbas, breda kunskap inom förpackningsutveckling och djupa lokala marknadskunskap i Asien, skapar vi en stark plattform för framtida tillväxt. Vi kommer omedelbart att utöka vår position i Asien som är en viktig tillväxtmarknad.

Jag ser goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling för Billerud, både på kort sikt och lite längre sikt.”

Delårsrapporten presenteras av Billeruds VD Per Lindberg och Ekonomi- och finansdirektör Bertil Carlsén på en press- och analytikerkonferens torsdagen den 21 juli 2011 kl. 13.00.

Plats: Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A, Stockholm.

Eventuella frågor med anledning av denna rapport besvaras av Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 702 481 517 och Bertil Carlsén, Ekonomi- och finansdirektör, +46 730 211 092.

Informationen är sådan som Billerud AB ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande den 21 juli 2011 kl. 10.30. Denna rapport har upprättats i både en svensk och en engelsk version. Vid variationer mellan de två ska den svenska versionen gälla.

Billerud är ett förpackningspappersföretag. Affärsidén är att erbjuda kunderna förpackningsmaterial och lösningar som främjar och skyddar deras produkter - förpackningar som är attraktiva, starka och gjorda av förnyelsebara material. Billerud har en världsledande position inom ett flertal produktsegment, både inom papper till konsumentförpackningar och för industriella ändamål. Produktionen sker vid koncernens tre integrerade massa- och pappersbruk i Sverige samt vid ett brittiskt pappersbruk.

www.billerud.se