Regulatorisk
Pressmeddelande
21 jul 2011, 10:32 CET

Ännu ett starkt kvartal

Billeruds VD Per Lindberg kommenterar utvecklingen under andra kvartalet 2011:

”Billeruds resultat är fortsatt starkt. Vi har en rörelsemarginal på 12 procent, ett kassaflöde från den löpande verksamheten på 20 procent av omsättningen och en avkastning på eget kapital om 19 procent. Minskningen i rörelseresultatet om MSEK 57 jämfört med det första kvartalet motsvarar i stort kostnaderna för det periodiska underhållsstopp i Skärblacka som genomfördes under andra kvartalet. Det underliggande resultatet för det andra kvartalet blev alltså lika starkt som under föregående kvartal. Marknadsläget var fortsatt gott med god balans på marknaderna. De mycket starka orderböckerna och sålda volymerna under första kvartalet har under andra kvartalet dock kommit ner på mer normala nivåer. Aviserade prisökningar i första kvartalet har gett effekt och de genomförda prisökningarna har kompenserat för ökade kostnader och den starkare kronan.

Arbetet med att stärka Billeruds kompetens och kunnande om slutkundernas behov av förpackningar och förpackningslösningar fortsätter. Vi har under andra kvartalet antagit 10 nya unga trainees till vårt traineeprogram som startade förra året. De börjar sin utbildning till hösten tillsammans med ett antal internt rekryterade förmågor. Vår vidareutveckling av produkten FibreForm® har lett till ett antal nya kundkontakter som vi arbetar tillsammans med för att ta fram nya förpackningslösningar.

Billerud stärker sin position inom förpackningsindustrin genom att investera i en minoritetsposition i PACCESS Packaging, ett USA baserat företag med flera verksamheter på den asiatiska marknaden. Genom denna investering tar Billerud ytterligare ett steg till att bli ett ännu mer kund- och lösningsorienterat företag. Vi ser att förpackningsoptimering med avseende på funktion, material, design och hållbarhet blir allt viktigare för varumärkesägare. Med Billeruds expertis inom förnybara material och med PACCESS Packagings etablerade kundbas, breda kunskap inom förpackningsutveckling och djupa lokala marknadskunskap i Asien, skapar vi en stark plattform för framtida tillväxt. Vi kommer omedelbart att utöka vår position i Asien som är en viktig tillväxtmarknad.

Jag ser goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling för Billerud, både på kort sikt och lite längre sikt.”

Solna den 21 juli 2011
Billerud AB (publ)

Per Lindberg
VD och koncernchef
 
För ytterligare information vänligen kontakta:
Per Lindberg, VD och koncernchef, 08-553 335 01, 070-248 15 17
Bertil Carlsén, Ekonomi- och finansdirektör, 08-553 335 07, 073-021 10 92

Informationen är sådan som Billerud AB ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Avlämnad för offentliggörande kl. 10.32 den 21 juli 2011.