Regulatorisk
Pressmeddelande
30 jun 2010, 9:00 CET

Ny testmetod minskar svinnet

CCT10 är en ny testmetod som företaget utvecklat i syfte att mäta sann pappersprestanda för wellpapp. Billerud tar därmed ytterligare ett steg närmare visionen att sätta den globala standarden för förpackningar.

Billerud har utgått från den av industrin standardiserade metoden CCT och utvecklat den till att bättre efterlikna verklighetens krävande transporter. Metoden, CCT10, utsätter papperet för konstant last under 10 dagar och hög luftfuktighet. Specifikationen anger den tyngd ett papper kan bära under krävande förhållanden. Testet avslöjar betydande skillnader mellan olika kvaliteters styrka och uthållighet – skillnader som det traditionella testet inte lika tydligt visar.

I Billerud Box Lab finns kapaciteten att testa lådor och papper enligt CCT10. Box Lab har flera kompressionstestare och en klimatkammare som kan ställa in luftfuktighet och temperatur. Här finns också den tekniska kompetensen som analyserar resultaten och som vid behov föreslår förbättringar. Billerud välkomnar pappers- och förpackningstillverkare och användare av förpackningar att testa sina material i Box Lab.

– Vi ser att förpackningsrelaterade förluster kan minska avsevärt om man beaktar de verkliga kraven i leveranskedjan. Vi vill hjälpa industrin att utveckla bättre lösningar. Billeruds målsättning är att införa en standard som anger hur väl en kvalitet klarar verkliga förhållanden under krävande transporter, säger Lennart Eberleh, Affärsområdesdirektör för Billerud Packaging Boards.


Det traditionella testet
för papper till wellpapp, CCT, som tillämpas världen över, innebär att materialet trycks samman i en kompressionsutrustning. Materialspecifikationen beräknas enbart på den maxlast det klarar innan kollaps, utan att ta hänsyn till relevanta klimat och transporttider.