Regulatorisk
Pressmeddelande
29 okt 2010, 7:45 CET

Delårsrapport Januari-september 2010

Avlämnad för offentliggörande den 29 oktober 2010 kl. 07.45. 

(Tabell återfinns i bifogad pdf) 

Januari-september 2010 jämfört med samma period 2009

  • Nettoomsättningen uppgick till MSEK 6 549 (5 700), en ökning med 15 procent.
  • Periodens resultat uppgick till MSEK 480 (5).
  • Resultat per aktie uppgick till SEK 4,66 (0,07).
  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 711 (69), motsvarade en marginal på 11 procent (1).

Juli-september 2010 jämfört med april-juni 2010

  • Nettoomsättningen uppgick till MSEK 2 251 (2 108), en ökning med 7 procent.
  • Rörelseresultatet uppgick till MSEK 276 (201). Ökningen om 37 procent är främst hänförlig till förbättrade priser samt lägre kostnader för periodiska underhållsstopp. Inget periodiskt underhållsstopp är planerat för fjärde kvartalet.
  • Det starka orderläget fortsatte under tredje kvartalet.
  • Efter kvartalets utgång erhölls från Svenskt Näringsliv den förväntade ersättningen relaterad till strejken under andra kvartalet om MSEK 77.

Utsikter för helåret 2010

  • Orderläget är fortsatt gott eller mycket gott inom de flesta av Billeruds förpackningspappersområden, vilket bör ge möjlighet till en fortsatt positiv utveckling inom Billeruds segment för förpackningspapper och förpackningspapperslösningar.
  • Ytterligare prishöjningar på vissa av Billeruds förpackningspappersprodukter har aviserats för fjärde kvartalet.
  • Lägre marknadspriser och en svagare USD påverkar rörelsemarginalen för affärsområdet Market Pulp negativt.

 

Kommentar av Billeruds VD Per Lindberg:
En stark utveckling för Billeruds förpackningspapper, både vad gäller resultat och nya lösningar
”Vi är mycket nöjda med resultatet för tredje kvartalet och även de underliggande resultaten för samtliga våra affärsområden. En stark utveckling för Billeruds huvudområde förpackningspapper gör att rörelseresultatet förbättrades till 276 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Resultatet motsvarade en rörelsemarginal om 12 procent jämfört med snittet för de senaste tre kvartalen om 11 procent. Bakom förbättringen ligger god efterfrågan och ett fortsatt arbete med att förbättra marginaler och värdeskapande förpackningspapperslösningar. 

Vi lanserade i dagarna vår första produkt där vi kombinerar två förnyelsebara material; papper och bioplast. Resultatet är en effektiv och klimatsmart säcklösning med fuktbarriär. Vi ser framför oss ett antal möjligheter där vår nära slutkunddialog tillsammans med vår kompetens inom förpackningspapper och bioplast kommer att leda till nya förpackningslösningar med ett ökat värdeskapande för våra kunder. Inte minst gäller det för de kunder som sätter ett högt värde på att förpacka sina varor i klimatsmarta förpackningar av förnyelsebara material. 

Efter mottagandet av priset ”Technology Innovation Award 2010” i Kina för vår produkt FibreForm® i förra kvartalet har antalet kundförfrågningar och utvecklingssamarbeten kring FibreForm® ytterligare ökat. Vi känner oss stärkta i att vår långsiktiga satsning på ett kundnära utvecklingsarbete och innovativ produktutveckling kommer att ge oss framtida möjligheter till en fortsatt positiv marginalutveckling inom förpackningspappersområdet.”  

Delårsrapporten presenteras av Billeruds VD Per Lindberg och Ekonomi- och finansdirektör Bertil Carlsén på en press- och analytikerkonferens fredagen den 29 oktober kl. 13.30. 

Plats: Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57 A, Stockholm.

 

Eventuella frågor med anledning av denna rapport besvaras av Per Lindberg, VD och koncernchef, +46 702 481 517 och Bertil Carlsén, Ekonomi- och finansdirektör, +46 730 211 092. 

Informationen är sådan som Billerud AB ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Denna rapport har upprättats i både en svensk och en engelsk version. Vid variationer mellan de två ska den svenska versionen gälla. Rapporten har inte varit föremål för revisorernas granskning. 

Billerud är ett förpackningspappersföretag. Affärsidén är att erbjuda kunderna förpackningsmaterial och lösningar som främjar och skyddar deras produkter - förpackningar som är attraktiva, starka och gjorda av förnyelsebara material. Billerud har en världsledande position inom ett flertal produktsegment, både inom papper till konsumentförpackningar och för industriella ändamål. Produktionen sker vid koncernens tre integrerade massa- och pappersbruk i Sverige samt vid ett brittiskt pappersbruk.

www.billerud.se